7.2.2025
Kokoomuksen aluevaaliohjelman äärellä

Avainsanat:
Sosiaali- ja terveyspalveluiden murros
Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat murrosvaiheessa, jossa pelkkä palveluiden tarjoaminen ei enää riitä – niiden on oltava vaikuttavia, sujuvia ja saatavilla oikeaan aikaan. Kokoomuksen aluevaaliohjelma 2025 tarttuu tähän haasteeseen perinpohjaisesti ja esittää ratkaisuja, jotka perustuvat teknologian hyödyntämiseen, hoitopolkujen ja sosiaalihuollon asiakaspolkujen sujuvoittamiseen sekä resurssien tehokkaaseen käyttöön.
Oikea-aikainen hoito ja sosiaalihuolto kaikille
Keskeinen tavoite on varmistaa, että jokainen suomalainen saa tarvitsemansa hoidon ja sosiaalihuollon tuen oikea-aikaisesti ilman tarpeettomia viiveitä. Tämä tarkoittaa sitä, että jonot eivät voi muodostua palveluiden esteeksi ja hoitopolkujen sekä asiakaspolkujen tulee olla saumattomia ja ennakoitavia. Perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon välillä tapahtuva tiedonkulku on ollut pitkään ongelma, joka heikentää palveluiden vaikuttavuutta ja asiakkaiden turvallisuutta. Ilman yhtenäistä ja kattavaa alueellista datapohjaa hoito- ja asiakasprosesseja ei voida analysoida ja kehittää niin, että palvelujärjestelmän kuormitusta saataisiin kevennettyä ja resursseja kohdennettua vaikuttavalla tavalla. Nykyinen Kanta-palveluiden tietopohja ei yksinään riitä, sillä se ei mahdollista laajempaa hoito- ja asiakaspolkujen sekä resurssien kokonaistarkastelua.
Monituottajuus ja omalääkärimalli
Palveluiden monituottajuuden laajentaminen on yksi keino purkaa hoito- ja tukipalveluiden jonoja ja parantaa saatavuutta. Kokoomus haluaa ottaa käyttöön omalääkärimallin, jossa potilas voi itse valita oman hoitavan lääkärinsä – olipa tämä julkisella sektorilla työskentelevä tai ammatinharjoittajalääkäri. Tämä malli ei pelkästään lisää hoidon jatkuvuutta vaan myös parantaa hoidon vaikuttavuutta, sillä tuttu lääkäri tuntee potilaan historian ja osaa kohdentaa hoitoa yksilöllisten tarpeiden mukaan. Samoin sosiaalihuollon asiakkaille on varmistettava pysyvä yhteyshenkilö, joka tuntee heidän tilanteensa ja pystyy ohjaamaan palveluihin tehokkaasti. Kun hoito- ja asiakassuhde on jatkuva, voidaan myös ennakoida tulevia riskejä ja ohjata palveluja ennaltaehkäisevämpään suuntaan.
Yhtenäiset hoito- ja asiakaspolut
Hoitopolkujen ja asiakaspolkujen sujuvuus ei kuitenkaan ole vain palveluun pääsyn nopeudesta kiinni. Erityisesti monialaisia palveluja tarvitsevien, kuten ikäihmisten, mielenterveysasiakkaiden, lastensuojelun asiakkaiden ja vammaispalveluiden käyttäjien kohdalla tiedon on kuljettava saumattomasti eri ammattilaisten välillä. Jokainen palveluprosessin osa-alue – neuvolakäynneistä sosiaalityöhön ja erikoissairaanhoitoon – tulee olla osa yhtenäistä tietopohjaa, joka mahdollistaa palveluiden vaikuttavuuden arvioinnin ja kehittämisen. Palveluiden ei tule katketa siirtymissä, eikä asiakkaiden tule joutua itse kantamaan vastuuta siitä, että he löytävät tiensä oikeaan palveluun.
Teknologian rooli palveluiden kehittämisessä
Palvelukäytäntöjen kehittämisessä oleellista on, että palvelut mitoitetaan todelliseen tarpeeseen perustuen. Jos hoito- ja asiakaspolkuja sekä niiden vaikuttavuutta ei analysoida järjestelmällisesti, resurssien kohdentaminen on sattumanvaraista ja kustannukset voivat kasvaa hallitsemattomasti ilman laadun parantumista. Kokoomus mainitsee ohjelmassaan laaturekisterit ja tekoälyn käytön, jotka tulisivat ottaa käyttöön osana digitalisaatioloikkaa. Kokoomuksen esittämien tavoitteiden toteuttamiseksi tulee siis hyödyntää palvelupolkuanalytiikkaa, jonka avulla voidaan arvioida palveluiden vaikuttavuutta ja ennustaa, missä palveluissa on eniten tarvetta lisäresursseille. Tämä koskee niin tilaresursseja kuin henkilökuntaakin – ilman dataan perustuvaa ohjausta saatetaan resursseja lisätä väärässä kohdassa, jolloin palvelut eivät suju toivotulla tavalla.
Ennaltaehkäisy ja asiakaslähtöisyys
Erityisesti kotihoidossa, sosiaalihuollon palveluissa ja ikäihmisten tuessa teknologian hyödyntäminen on avainasemassa. Etäpalveluiden kehittäminen, lääkejakelurobotit ja tekoälypohjaiset kirjaukset myös kotihoidossa voivat helpottaa hoito- ja sosiaalihenkilöstön työtaakkaa ja samalla parantaa palveluiden laatua. Kokoomuksen tavoitteena on lisätä kotiin tuotavia palveluita ja kotisairaalaa sekä kehittää kotiin vietäviä sosiaalihuollon palveluita, mikä vähentää laitospalveluiden tarvetta ja keventää niiden kustannuksia.
Tekoäly ja analytiikka voivat myös merkittävästi parantaa hoidon ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, jos ne valjastetaan oikeisiin tarkoituksiin. Esimerkiksi hoito- ja asiakasjonojen analysointi ja resurssien optimointi tekoälyä hyödyntäen voisi auttaa kohdentamaan henkilökuntaa sinne, missä tarve on suurin. Samalla voidaan arvioida, millaiset hoitokäytännöt ja asiakastyön ratkaisut ovat tuottaneet parhaita tuloksia ja skaalata niitä laajemmin käyttöön hyvinvointialueilla.
Olennaista on myös asiakkaan ja potilaan oma rooli palvelupolun ohjaamisessa. Ihmisen itse raportoima voinnin tila on arvokas tietolähde, jonka avulla voidaan ennaltaehkäistä ongelmien pahenemista. Tavoitteiden toteuttaminen ennaltaehkäisyn osalta edellyttää, että hyvinvointialueilla on otettava käyttöön järjestelmiä, jotka mahdollistavat helpon ja reaaliaikaisen raportoinnin asiakkaan ja potilaan hyvinvoinnista. Tämä voi tarkoittaa mobiilisovelluksia tai muita digitaalisia työkaluja, jotka keräävät tietoa asiakkaan voinnista ja varoittavat mahdollisista riskitekijöistä jo ennen kuin ongelmat kärjistyvät.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisessä on siis tärkeää, että resurssien kohdentaminen ei tapahdu vain menneiden kulurakenteiden perusteella, vaan palveluiden vaikuttavuutta arvioidaan jatkuvasti. Tähän tarvitaan alueellista tietopohjaa, jota ilman palvelupolkujen analysointi jää vajaaksi. Vain tällä tavoin voidaan varmistaa, että palvelut ovat oikea-aikaisia, laadukkaita ja kustannustehokkaita. Kokoomuksen aluevaaliohjelman viesti on selvä: sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sosiaalihuollon tulevaisuus ei rakennu pelkästään lisäämällä resursseja, vaan käyttämällä ne viisaasti ja vaikuttavasti.
Huom: teksti on www.sotensuunta.fi – toimituksen näkemys aluevaaliohjelmasta
Jaa kirjoitus:

Kirjoittaja
Soten Suunta