Keskustan aluevaaliohjelman äärellä

Avainsanat:

Hyvinvoinnin ja lähipalveluiden puolustaja

Suomalaiset hyvinvointialueet ovat uuden ajan kynnyksellä. Keskustan aluevaaliohjelma 2025 korostaa lähipalveluiden merkitystä, alueiden päätösvallan vahvistamista sekä palvelujen vaikuttavuuden parantamista. Keskustan linjaukset tähtäävät siihen, että jokaisella suomalaisella on oikeus laadukkaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin asuinpaikasta riippumatta.

Lähipalvelut koko maan kattavina

Keskusta on jo pitkään ollut lähipalveluiden puolustaja. Ohjelma painottaa sitä, että hyvinvointialueilla on oltava riittävä päätösvalta palveluverkosta, eikä valtiovallan tule ohjata sitä liian yksityiskohtaisesti. Keskusta torjuu palveluiden keskittämistä suuriin yksiköihin ja haluaa turvata jokaisen kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut.

Lähipalveluiden turvaamiseksi Keskusta esittää, että jokaisessa kunnassa on oltava vähintään yksi sote-palvelupiste, jossa tarjotaan sosiaali- ja perusterveydenhuollon palveluja. Lisäksi liikkuvia ja digitaalisia palveluja on kehitettävä erityisesti harvaan asutuilla alueilla.

Alueellinen päätösvalta ja paikallisten tarpeiden huomioiminen

Keskustan ohjelmassa nousee esille vaatimus alueiden päätösvallan lisäämisestä. Ohjelman mukaan hyvinvointialueilla on oltava vapaus järjestää palvelunsa omien olosuhteidensa ja väestötarpeidensa mukaisesti. Kansallinen sääntely ei saa estää alueiden kehittämistä.

Rahoitusjärjestelmän tulee tukea alueellisten erityispiirteiden huomioimista, eikä valtakunnallisten normien tule asettaa liian kireitä raameja palveluverkon ylläpitämiselle. Myös sosiaalihuollon ja terveydenhuollon integraatiota tulee syventää, jotta palvelut toimivat asiakaslähtöisesti.

Hoidon ja sosiaalihuollon vaikuttavuuden arviointi

Keskusta haluaa siirtyä määrällisestä tarkastelusta laadulliseen ja vaikuttavuuden arviointiin. Nykyinen järjestelmä painottaa liikaa palveluiden tuottamisen kustannuksia ja suoritteiden määrää, eikä tarpeeksi sitä, mitä palveluilla saadaan aikaan.

Vaikuttavuuden arvioimiseksi Keskusta ehdottaa kansallisten mittareiden käyttöönottoa, jotka seuraavat asiakkaiden hyvinvoinnin ja terveyden paranemista. Näin voidaan varmistaa, että resursseja kohdennetaan aidosti vaikuttaviin palveluihin.

Ennaltaehkäisy ja hyvinvoinnin edistäminen

Yksi Keskustan ohjelman kulmakivistä on ennaltaehkäisy. Sosiaali- ja terveydenhuollon painopisteen on siirryttävä raskaasta korjaavasta työstä ennaltaehkäiseviin ja hyvinvointia edistäviin toimenpiteisiin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi neuvolatoiminnan, kouluterveydenhuollon, perheiden tukipalveluiden ja varhaisen tuen palveluiden vahvistamista.

Hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyötä tulee syventää, jotta ennaltaehkäisevä työ voidaan toteuttaa tehokkaasti. Lisäksi järjestöjen, seurakuntien ja yritysten roolia hyvinvoinnin tukemisessa on tunnustettava ja vahvistettava.

Tekoälyn ja datan hyödyntäminen palvelujen kehittämisessä

Palvelujärjestelmän toimivuutta voidaan parantaa tekoälyn ja datan analysoinnin avulla. Keskustan tavoitteiden toteuttamiseksi hyvinvointialueiden tulee hyödyntää teknologiaa palveluiden vaikuttavuuden ja tehokkuuden parantamiseksi.

Tietopohjan kehittäminen ja analysointi on välttämätöntä, jotta hoito- ja asiakaspolkujen ongelmakohdat voidaan tunnistaa ja ratkaista. Tällä hetkellä Kanta-järjestelmän tietopohja ei riitä alueellisen palveluohjauksen tueksi, vaan tarvitaan hyvinvointialueiden yhteistä data-alustaa. Tekoäly voi auttaa hoidon tarpeen arvioinnissa, resurssien ohjaamisessa ja ennakoivan hoidon kehittämisessä.

Johtopäätökset

Keskustan aluevaaliohjelma nojaa vahvasti periaatteeseen, jonka mukaan hyvinvointialueet eivät ole ongelma vaan ratkaisu. Ohjelma tähtää palveluiden alueelliseen kehittämiseen, lähipalveluiden turvaamiseen sekä vaikuttavuuden arviointiin.

Teknologian hyödyntäminen, ennaltaehkäisevä työ ja alueiden päätösvallan vahvistaminen ovat keskeisiä keinoja palveluiden laadun ja saavutettavuuden parantamiseksi. Näillä ratkaisuilla voidaan varmistaa, että jokaisella suomalaisella on pääsy laadukkaisiin ja oikea-aikaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Huom: teksti on www.sotensuunta.fi – toimituksen näkemys aluevaaliohjelmasta

Jaa kirjoitus:

Soten Suunta

Kirjoittaja

Soten Suunta