Tekoälyn rooli ihmisten elämässä

Tekoäly arkipäivässä

Avainsanat:

Kalevan 6.1.2025 artikkelissa Oulun yliopiston tutkija Susanne Uusitalo tarkastelee tekoälyn roolia ihmisten elämässä ja sen tuomia eettisiä kysymyksiä. Hän korostaa, että tekoälyä ei tulisi nähdä ihmisen kaltaisena toimijana, vaan välineenä, jonka toimijuus määräytyy meidän valintojemme kautta. Artikkeli nostaa esiin kolme keskeistä aihetta: tekoälyn käyttö vanhustenhoidossa, älylaitteiden vaikutus käyttäytymiseemme ja datan keräämisen eettiset haasteet.

1. Tekoäly vanhustenhoidossa

Uusitalo pohtii, mitä ”hoiva” tarkoittaa ja voiko tekoäly täydentää vai korvata ihmisten tarjoamaa hoitoa. Esimerkiksi yöhoitajia auttavat robotit voivat olla hyödyllisiä, mutta inhimillinen kohtaaminen on monille vanhuksille välttämätöntä. Hän kysyy, tuleeko panostaa enemmän tekoälyyn vai hoitohenkilöstön koulutukseen ja parempiin työolosuhteisiin. Tekoäly voi olla hyvä apuväline, mutta sen käyttö herättää kysymyksiä tehokkuusajattelusta ja eettisistä valinnoista.

2. Älylaitteet ja käyttäytymisemme ohjaaminen

Uusitalo tuo esiin älylaitteiden vaikutuksen päätöksentekoomme ja autonomiaamme. Tekoälyyn perustuvat algoritmit rajaavat sitä, mitä näemme ja valitsemme esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai suoratoistopalveluissa. Tämä voi johtaa yksipuolistumiseen ja kuplautumiseen, jolla voi olla vakavia yhteiskunnallisia seurauksia, kuten vaikutusta vaalituloksiin. Erityisesti lasten altistuminen älylaitteille huolettaa Uusitaloa, sillä he eivät välttämättä kykene arvioimaan kriittisesti laitteiden vaikutuksia.

3. Digitaalinen kaksonen ja datan kerääminen

Uusitalo kuvaa, kuinka ihmisistä kerätty data muodostaa eräänlaisen digitaalisen kaksoisolennon, jota käytetään monin tavoin ilman käyttäjän täyttä ymmärrystä. Tekoälymallit, jotka oppivat ihmisten asenteista, voivat toisintaa yhteiskunnan vinoutumia, kuten rasismia. Uusitalo antaa esimerkin konferenssimatkalta, jossa tekoäly tarjosi selvästi erilaisia hoitosuosituksia päihderiippuvaiselle pelkän nimen perusteella. Hän varoittaa, että jos tällaisia vinoumia ei tunnisteta, ne voivat johtaa syrjiviin käytäntöihin esimerkiksi vakuutusten tai lainojen myöntämisessä.

Lopuksi

Uusitalo korostaa, että tekoälyn kehityksessä on tärkeää pysähtyä miettimään, millaista toimijuutta annamme teknologialle. Hän peräänkuuluttaa läpinäkyvyyttä, eettistä harkintaa ja ihmislähtöisyyttä tekoälyn käytössä, jotta se tukee ihmisten arvoja ja oikeuksia eikä vaaranna niitä.

Jaa kirjoitus:

Soten Suunta

Kirjoittaja

Soten Suunta